Bloggen is een mooie toevoeging aan je website om waarde te bieden aan je lezers en de vindbaarheid van je website te vergroten. Een nadeel is het risico op spam berichten. Mensen die niet in jou geïnteresseerd zijn maar op zoveel mogelijk plaatsen hun eigen informatie en website ‘dumpen’ in de hoop dat jij erop gaat klikken. Er zijn een aantal acties die je kunt nemen om de hoeveelheid spam te verminderen.
1. Controleer de instellingen van je WordPress
Ga op je dashboard naar instellingen en dan discussie. Je krijgt verschillende opties rondom de reacties op je blogberichten. Schakel dan linkmeldingen van andere blogs uit (ze willen namelijk graag hun link dumpen). Controleer of deze twee aangevinkt zijn: ‘Schrijvers van reacties moeten naam en e-mailadres opgeven.’ Eén van de twee vinkjes bij ‘voor een reactie verschijnt’. Je kunt ze voor de zekerheid ook beiden aanvinken.
De meest drastische aanpak is de reacties helemaal uit te schakelen. Maar voordat je dat doet, probeer eerst de plugin uit stap 2.
2. Installeer de plugin Antispam Bee
Het meest bekend als voor spam is de plugin Akismet. Je krijgt hem zelfs cadeau, zodra je WordPress installeert. Voor Akismet moet je je echter registreren, een API key aanvragen en deze weer invoeren op je website. Voor commerciële websites moet je officieel betalen voor Akismet. Ik ontdekte de plugin Antispam Bee. Deze is gratis. Je installeert hem, activeert hem en klaar. Verder hoef je niets te doen. Op een van mijn (niet zo actieve) blogs had ik op een gegeven moment ruim 200 spamreacties. Na het installeren van Antispam Bee heb ik geen enkele spam meer gehad! Ik houd niet van bijen, maar wel van dit bijtje!

3. Zorg voor (re)Captcha bij je formulier
Het is een tongbreker dat woord, captcha! Ken je het sommetje dat je wel eens moet invullen of foto’s die je moet selecteren? Daar zorgt (re)captcha voor. Het voegt een menselijke opdracht toe aan je formulier, zodat het minder gemakkelijk door robots ingevuld kan worden. Je komt ze ook tegen als een vakje om aan te vinken dat je geen robot bent, of een foto die opgedeeld is in vakjes waar je een vraag over krijgt (bv. in hoeveel vakjes zie je een auto). Recaptcha v3 is een bescherming die achter de schermen plaatsvindt. Google heeft een gratis service voor Recaptcha v3. Je kunt jouw website aanmelden en de gegeven beveiligscodes vervolgens op de spambeveiliging van jouw website invullen (mits deze optie bij jou beschikbaar is). Klik op de blauwe link om naar die service van Google te gaan.
Je kunt spam vaak niet volledig uitbannen, maar deze stappen zouden zeker verschil moeten maken! Heb jij veel last van spam?