Als je beperkt bent in je energie en belastbaarheid, wat betekent dat dan als ondernemer? Hoe ga je daar mee om? Hoe maak je keuzes en hoe haal je zoveel mogelijk uit je dagen? Hoe beleef je het ondernemen met een beperking? Nadat ik die vraag kreeg anderhalf jaar terug, dacht ik erover na en kwam op een aantal punten die voor mij hierin meespelen. Nu ben ik gevraagd bij een sociale coöperatie te vertellen over hoe ik onderneem met mijn gezondheidsproblemen en zocht ik mijn eerder geschreven rijtje terug. Vanmorgen wou ik ook omdenken en voegde er nog een rijtje voordelen aan toe!

Dit is het rijtje van tien lessen als ‘ondernemer met een beperking’, die ik anderhalf jaar terug schreef.

1. Mijn eigen waarden kennen. Voor mezelf weten welke waarden ik belangrijk vind in mijn werk en contact met klanten, om die waarden zo goed mogelijk te bewaken vanuit mijn mogelijkheden. Die waarden geven ook energie om op een slechte dag toch iets belangrijks te doen. Tevens geven die waarden richting waar ik ja tegen zeg.

2. Eerlijk communiceren over mijn belastbaarheid, dat kweekt begrip bij mensen. En vertrouwen bieden door aan te geven wat dan wel en hoe ik het oplos. Zorgen dat ik wel kwaliteit van het eindproduct beloof.

3. Overgeven aan slechte dagen zorgt vaak sneller voor verbetering. Lastig wordt het als er op zo’n slechte dag belangrijke dingen te doen zijn die moeilijker vooruit geschoven kunnen worden.

4. Voel ik me slecht voor aanvang van een afspraak, stel ik mezelf de vraag: voel ik me beter als ik thuis blijf/afzeg? Als het antwoord nee is, ga ik. Uiteraard met zorg dat ik daarna wel rust pak. Een belangrijke controlevraag hierbij is, voel ik me niet slechter als ik wel ga?

5. Mijn beperkingen en belastbaarheid erkennen, zo merkte ik dat een opdracht met deadlines fysiek teveel van mij vroeg. Ik heb mezelf het besluit toegestaan geen opdrachten met deadlines te accepteren.

6. Voor klussen waar mijn klant en ik tegelijkertijd actief in zijn, probeer ik te zorgen dat klant wel door kan met zijn/haar aandeel in het werk. Ik sta mezelf toe mijn eigen werk te pauzeren, maar blijf beschikbaar voor prangende vragen en problemen. Zo blijft er beweging bij de klant en het project. Dat geeft mij rust om mezelf toe te staan mijn werk even niet te doen.

7. Ik vraag mezelf waar ik energie van krijg en waar ik blij van word. Als het antwoord nee is, ga ik die kant zo min mogelijk op. Ik mag mijn werkzaamheden en focus in mijn bedrijf op basis hiervan bijsturen.

8. Wanneer iets moeizaam verloopt, kijk ik of het de volgende keer eenvoudiger kan. Kan ik het automatiseren of vereenvoudigen?

9. Voldoende leuke dingen te blijven doen. Ik ga niet alleen voor werk over mijn grenzen maar ook als het emotioneel belangrijk en voedend voor me is, die voeding is ook belangrijk voor een leuk leven.

10. Het is in die zin constant balanceren en alle belangen tegen elkaar afwegen. Constant onderhandelen en afspraken met mezelf maken.

Voordelen van een beperking

Bewaken van je grenzen en belastbaarheid is belangrijk wanneer je leeft met beperkte energie. Eigenlijk zet het je op scherp te kiezen wat voor jou belangrijk is. De lijstjes die ik in deze blog noem, zijn voor iedereen zinvol. Gezondheidsproblemen zorgen enkel voor urgentie. Je betaalt een grotere prijs wanneer je niet goed voor jezelf zorgt. Gezondheid is dermate belangrijk, dat het gemakkelijker wordt om bepaalde keuzes te maken en uit te voeren. Het wordt nog belangrijker te zorgen dat je jezelf ook voedt met dingen die je energie geven. En waar ik tijd nodig heb, geef ik deze ook aan mijn klanten. Waar ik niet ‘perfect’ ben en mijn beperkingen heb, mogen mijn klanten dat ook hebben. Wanneer dingen niet vanzelfsprekend gaan, ga je vaak ook de kleine dingen meer waarderen! Ergens helpt het me ook aan zelfacceptatie. Je vindt me leuk of je vindt me niet leuk. Als een klant niet blij wordt van mij word ik ook niet blij van die klant. Ik heb de energie niet om daar niet naar te luisteren.

Vanmorgen dacht ik het hele ‘ondernemen met een beperking’ om en vroeg ik mezelf, wat brengt het aan voordelen, wat is er goed aan? Dat bracht dit rijtje! In de volgorde waarin het bij me opkwam ;-).

1. Je leert prioriteiten stellen, en minder perfectionistisch te zijn.
2. Het wordt gemakkelijker om nee te zeggen.
3. Doen waar je blij van wordt.
4. Ontdekken hoe je slimmer kunt werken met minder energie.
5. Minder ruimte voor bullshit.
6. Gemakkelijker om eerlijk te zijn, omdat het te belangrijk voor je is.
7. Ik vraag tijd én geef tijd.
8. Ook begrip voor vertraging en problemen bij klant.
9. Ontdekken wat voor jou belangrijk is.
10. Blij zijn met kleine dingen.

Zo, ik ga nog even rusten en mediteren. Over drie kwartier heb ik de Zoom-bijeenkomst met de ondernemers van coöperatie De Blauwe Paraplu om hen hierover te vertellen en hierover uit te wisselen. Hoe leuk dat je dan met die lage energie en extra uitdagingen in je leven wel andere mensen kunt inspireren!