Een van de zaken waar je mee te maken krijgt voor je website, zijn welke lettertypes je wilt gebruiken. Heb je al een huisstijl? Welke lettertype staat in je logo? Er zijn een aantal dingen om aan te denken bij je keuze voor lettertypes op je website.

Kenmerken van lettertypes

  • Met of zonder schreef
  • Dikke of dunne lijnen
  • Grote of kleine letters
  • Brede of smalle letters
  • Hoekig of rond
  • Rechte of creatieve letters

Er zijn verschillende kenmerken van waaruit je naar lettertypes kunt kijken. Schreef is het kleine streepje dat je boven- en onderaan de lijnen van de letters ziet. Schreefletters worden oorspronkelijk gebruikt in lange gedrukte teksten en hebben vaak een wat zakelijker uiterlijk. Op een beeldscherm wordt vaak een schreefloze letter geadviseerd. De pixels van een beeldscherm kunnen schreven wat onduidelijk maken, waardoor schreefloze lettertypes voor veel mensen rustiger lezen.

Leesbare lettertypes

Voor de leesbaarheid zou ik voor een schreefloze lettertype gaan. Daarnaast kun je nog kijken, zijn de letters breed of smal, groot of klein van zichzelf en hoe dik zijn de lijnen? Uit onderzoek blijkt dat grotere letters gemakkelijker gelezen worden, waarbij je voor je website aan 14 px of groter mag denken. Bij een smaller lettertype mag je hem groter zetten. Uit onderzoek blijkt tevens dat mensen sneller in actie komen en deze actie eenvoudiger inschatten, wanneer ze de instructie in een goed leesbaar lettertype lezen.

Op een website kun je voor koppen kiezen voor een ander lettertype. Hier wordt regelmatig een creatievere letter gekozen. Dit zie je ook op mijn website terug. Ik vind het leuk om er een beetje karakter en iets van mezelf mee toe te kunnen voegen. Let goed op bij creatieve letters dat ze leesbaar blijven. Niet te krullerig, liefst ook schreefloos en wat bredere letters. Dat bevordert de leesbaarheid van je koppen. Creatieve lettertypes zou ik hoofdzakelijk voor koppen gebruiken en mee oppassen voor langere stukken tekst. De voornaamste functie van tekst is je informatie overbrengen en niet hoe leuk het eruit ziet.

Stem je lettertypes op elkaar af

Wanneer je meerdere verschillende lettertypes kiest zou ik er max 2 of 3 kiezen om de rust te bewaren. Let er ook op dat ze in balans zijn. Dat de dikte van de strepen bijvoorbeeld in balans zijn. Combineer geen schreefletters en met schreefloze. Brede en smalle letters zijn vaak ook geen goede combinatie. Wanneer je voor de verschillende kenmerken dezelfde keuze maakt in de lettertypes die je kiest, zullen deze sneller een mooi beeld geven samen. Vraag eventueel aan andere mensen wat zij van de leesbaarheid vinden en hoe de lettertypes op hen overkomen.

Google Fonts

Weet je niet goed waar te zoeken naar de verschillende mogelijkheden? Als je kijkt op https://fonts.google.com kun je vele lettertypes bekijken en zien wat jou aanspreekt. Succes met jouw keuze!