Je website kan er flitsend en mooi uit zien, maar is het dan ook altijd prettig om naar te kijken en om de teksten te lezen? Hoe houdt je het lezen van jouw teksten aantrekkelijk? Hier komen vijf elementen van vormgeving om rekening mee te houden.

1. Vlakverdeling

Een goede vlakverdeling is een van de elementen die bijdraagt aan een leesbare tekst. Probeer een lange tekst op te knippen in blokken. Je kunt deze blokken van elkaar onderscheiden met duidelijke (sub)titels of door er een kader omheen te zetten. Het is nu geen lange doorlopende tekst meer, maar kleine stukjes tekst bij elkaar. 

2. Kleurgebruik

Variatie in kleur helpt de aandacht trekken naar bepaalde aspecten. Zo hebben (sub)titels hier een andere kleur, waardoor ze extra opvallen. Je kunt een tekst in een apart gekleurd blok zetten om nog meer aandacht te trekken. Let goed op contrast wanneer je tekst over kleur gaat plaatsen. Ook teksten over foto’s zijn vaak moeilijker leesbaar. Kies zoveel mogelijk de kleuren in stijl bij de kleuren van jouw huisstijl.

Laat jouw belangrijkste tekst goed in het oog springen!

Een goed contrast in kleuren helpt bij dit soort blokken.

3. Witruimte

Witruimte gaat over de ruimte rondom je teksten. Links en rechts naast je teksten. de ruimte tussen verschillende alinea’s in je tekst. Ook de gekleurde ruimte in de blokken hierboven. Witruimte laat je teksten ademen. Het geeft letterlijk ruimte en daarmee rust om de tekst gemakkelijker te lezen en in je op te nemen.

4. Uitlijning

Uitlijning gaat over de lijnen van de verschillende vlakken van je pagina. Deze vlakken worden gevormd door teksten, gekleurde blokken zoals hierboven en door de foto’s die je plaatst. Hoe meer lijnen van onder naar boven en van links naar rechts aansluiten, hoe rustiger vaak het beeld dat je creëert. 

5. Lettertype

Het gekozen lettertype van jouw huisstijl heeft niet alleen invloed op de sfeer die jij wilt uitstralen, maar ook op de leesbaarheid. Voor het lezen op een scherm worden vooral schreefloze lettertypes aangeraden. Dat zijn lettertypes zonder die streepjes op het einde van stokken van letters. Wanneer je een wat creatiever lettertype uitzoekt voor de koppen, let er dan op dat deze leesbaar is. Wil je je verder verdiepen in lettertypes, lees dan dit blog.